Tuesday, 29 September 2015

Tutorial Letak lagu guna SCM Music Player



Hi! Saya ada tutorial nk share harini!


Nampak x perubahan kat blog saya? Hehe...^.^
Ok, ni tutorial die :

1. Pergi kat SCM Music Player (KLIK SINI)

2. Dah klik tu pulak, scroll ke bawah sampai korang nmpak pilihan skin

3. Lepastu, pilih skin mana korang nak dan tick pada bulatan kecik tu! Kalau ade warna biru pada pilihan korang maknanya sudh selesai! Tapi kalau tiada warna biru pada pilihan korang, tekan balik bulatan tu!

Tapi, kalau korang nk skin yg lebih menarik boleh tkn kat bwh tu ade tulis 4000+ Custom Skins atau boleh terus klik SINI . Kalau korang dh jumpa skin yg sesuai, korang boleh tekan Choose dan automatik bulatan biru itu akan tick pada Custom Skin (Optional) yg sudah di isi URL skin pilihan korang tadi.   


4. Dah siap, tekan Edit Playlist kat atas tu


 5. Isi tajuk lagu dan URL lagu tersebut. Hah? Tak tahu URL lagu tu? Meh sini saya ajar. Bukak lagu yang anda ingin isi pada ruangan kosong di YouTube . Copy URL lagu tersebut macam ni :


6. Paste kan URL lagu yg anda copy tadi di ruangan kosong. Jgn lupa tulis skali tajuk lagu tersebut


7. Korang boleh letak banyak lagi lagu korang nk. Kalau nk lagi byk, korang boleh tkn Add More Songs. Kalau dh siap korang boleh tkn Configure Setting. Set kan music player korang ikut yg kat bawah ni. Tg Placement of Player Bar tu korang boleh pilih nk letak atas ke bawah (top/bottom). Saya lebih suke ltk kat atas! Tapi ikut kehendak koranglah nk letak kat mana ye... ^,^ Dah siap tkn Done.


 8. Lepastu dia akan bagi code/HTML benda alah ni. Hihi... Korang just copy benda tu


9. Lps dh copy, boleh bukak Dashboard > Layout > HTML/Javascript

10. Then, paste HTML/code yg korang copy tadi tu

11. Dah siap, Save! Lihatlah hasilnya! Bye

Comment down here if there had any problems

More tutorials at TUTORIAL
 
 


 
 

1 comment:

  1. Wahh! Menjadilah!! Thanks! Jomlah visit blog saya!!

    ReplyDelete